جزئیات نخستین همایش ملی «مسائل اجتماعی زنان»
28 فروردین 1397
جزئیات نخستین همایش ملی «مسائل اجتماعی زنان»

بیر نخستین همایش ملی «مسائل اجتماعی زنان» گفت: پرداختن به مسأله اجتماعی در جامعه‌ای که هم در حوزه مسائل زنان تحولات بسیاری را تجربه می‌کند و هم بخشی از بحران‌های آن در قالب مسأله اجتماعی خود را نشان می‌دهند، برای این‌که این همایش را همایشی خاص و متمایز از سایر همایش‌ها کند، نقطه قابل قبولی است.
دکتر محمدتقی کرمی در گفت‌وگو با خبرنگار مهرخانه، درخصوص ضرورت برگزاری این همایش و نیز وجوه تمایز آن از سایر همایش‌های اجتماعی در حوزه زنان گفت: در حوزه مسائل زنان همواره همایش‌هایی در سطح کشور برگزار می‌شود و تقریباً هیچ سالی نبوده که خالی از همایشی در حوزه مسائل زنان باشیم. اما چند نکته وجود دارد که این همایش را از سایر همایش‌ها متمایز می‌کند. نخست این‌که عمده همایش‌ها در حوزه مسائل زنان را نهادهای اجرایی یا سیاست‌گذار برگزار می‌کنند و کمتر اتفاق می‌افتد که دانشگاه یا گروه پژوهشی آموزشی متولی یک همایش شود. وقتی یک نهاد اجرایی متولی برگزاری همایش می‌شود، قطعاً دغدغه‌های سیاست‌گذارانه، اجرایی و حتی دغدغه‌های سیاسی بر فعالیت‌های همایش، مباحث و مقالات سایه می‌اندازد ولی وقتی یک گروه علمی همایشی را برگزار می‌کند، اولویت اول را دغدغه‌های علمی و پژوهشی قرار می‌دهد. 

عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان این‌که بسیاری از همایش‌هایی که در حال حاضر در کشور با عنوان مسائل زنان برگزار می‌شود، عمدتاً معطوف به مسائل حقوقی خانواده و زنان است، خاطرنشان کرد: ما در این همایش از باب مسأله اجتماعی وارد شده‌ایم. بنا بر این است که این همایش، همایشی مستمر باشد و قرار است هر 2 سال یک‌بار آن را تکرار کنیم. پرداختن به مسأله اجتماعی در جامعه‌ای که هم در حوزه مسائل زنان تحولات بسیاری را تجربه می‌کند و هم بخشی از بحران‌های آن در قالب مسأله اجتماعی خود را نشان می‌دهند، برای این‌که این همایش را همایشی خاص و متمایز از سایر همایش‌ها کند، نقطه قابل قبولی است.


دبیر نخستین همایش ملی «مسائل اجتماعی زنان» در ادامه درخصوص محورهای همایش گفت: در این همایش، در ابتدا محورها را کلی در نظر گرفته‌ایم؛ 5 محور زنان و مسائل و تحولات فرهنگی؛ زنان و مسائل اقتصادی و رفاهی؛ زنان و آموزش عالی و آموزش و پرورش؛ زنان و خانواده و آسیب‌های اجتماعی و همچنین زنان و مشارکت سیاسی، اجتماعی و مدنی محورهای اصلی این همایش هستند. با توجه به این محورها، می‌توان گفت تقریباً هر فردی که در مسائل زنان با سویه اجتماعی کار کرده باشد، می‌تواند در این همایش مشارکت کند. 
او با بیان این‌که این امر به خودی خود هم می‌تواند نقطه قوت باشد و هم نقطه ضعف، ادامه داد: نقطه ضعف از این جهت که ممکن است این روش موجب گردد سطح مباحث از سطح تخصصی دور شود اما اگر از منظری کلان‌تر به آن نگاه کنیم، باید گفت که درست است که این همایش موضوعات فراگیری دارد اما درواقع مقدمه همایش‌های سال‌های بعد است و از خلال مقالات و موضوعاتی که امسال به‌دست ما رسیده است، اولویت‌گذاری می‌کنیم و همایش‌های آتی را به سمت موضوعات تخصصی سوق می‌دهیم. 
کرمی افزود: فراگیر بودن موضوعات موجب شده با وجود این‌که کل فرآیند برگزاری این همایش از زمان بارگذاری سایت تا زمان برگزاری 5 ماه است - از اعلام فراخوان در 10 آذر تا 10 اردیبهشت- و معمولاً این زمان، زمان کوتاهی برای برگزاری یک همایش است اما در این زمان بسیار کوتاه، حدود 500 چکیده دریافت کنیم. همچنین 166 مقاله کامل دریافت کرده‌ایم که نشان‌دهنده این است که مسأله اجتماعی زنان مهم است. همچنین نشان می‌دهد که مسائل زنان متنوع است و وقتی موضوعات را کلی‌تر در نظر می‌گیریم، عده زیادی می‌توانند در همایش مشارکت کنند.

دبیر نخستین همایش ملی «مسائل اجتماعی زنان» تشریح کرد: بخشی از مقالات ارسال‌شده به دبیرخانه همایش، در روزهای برگزاری همایش، ارائه خواهند شد اما پس از همایش، تمام مقالات ارزیابی‌شده در دو شکل علمی- پژوهشی و کتاب مقالات همایش به چاپ خواهند رسید.
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با تأکید بر این‌که متولی اصلی این همایش، گروه مطالعات زنان دانشگاه علامه طباطبایی است، گفت: برخی نهادها همکار معنوی این همایش هستند؛ حدود 12 نهاد، دانشگاه و مؤسسه پژوهش که یا در ارزیابی مقالات مشارکت داشتند یا اعضای هیأت علمی آن‌ها عضو شورای علمی و کمیته‌های همایش بودند. همچنین برخی نهادهای اجرایی مانند معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، وزارت کشور (به دلیل درگیری با حوزه آسیب‌های اجتمناعی زنان)، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (به دلیل توجه به مسائل رفاهی زنان)، وزارت علوم (به علت توجه به مقوله آموزش زنان)، وزارت فرهنگ و ارشاد (از حیث فعالیت در حوزه آسیب‌های اجتماعی) و همین‌طور دانشگاه‌های شهید بهشتی، تهران، تربیت مدرس و ادیان و مذاهب نیز در کنار این همایش حضور دارند.

این استاد دانشگاه درخصوص ارتباط میان حوزه پژوهش و سیاست‌گذاری در حیطه مسائل زنان در کشور گفت: باید اراده‌ای از سوی نهادهای اجرایی و سطوحی که بهره‌برداران اصلی تحقیقات اجتماعی محسوب می‌شوند وجود داشته باشد تا از محصول تحقیقات و گفت‌و‌گوها استفاده کنند. تجربه نشان می‌دهد که برخی مراکز که اتفاقاً بیشترین وظیفه را در حوزه زنان برعهده دارند، کمترین اعتقاد به پژوهش و استفاده از یافته‌ها را دارند؛ درحقیقت دستگاه‌های اجرایی اعتقادی به آن‌چه در حیطه دانشگاه و پژوهش صورت می‌گیرد، ندارد.

کرمی در پایان با بیان این‌که این همایش یک رخداد علمی فرهنگی است که باید از یک طرف زمینه را برای بحث‌های بعدی در حوزه مطالعات زنان فراهم کند و از طرف دیگر ایده و پژوهش پژوهشگران را به اجرا و عمل نزدیک سازد، خاطرنشان کرد: به دلیل این‌که مسأله زنان ماهیت چندلایه دارد و صرفاً ابعاد پژوهشی و علمی را شامل نشده و در کنار آن، ابعاد اجتماعی و فرهنگی مسائل زنان نیز به اندازه خود سهم دارند، تلاش داریم در حاشیه همایش نمایشگا‌ه‌هایی مربوط به فعالیت‌های علمی و اجرایی نهادها و مؤسسات داشته باشیم. همچنین 2 کارگاه مطالعات زنان و 2 نشست با هدف بحث و گفت‌وگوی صاحب‌نظران در باب مسائل زنان خواهیم داشت. در این نشست‌ها مسائل روز جامعه توسط متخصصات تراز اول حوزه مطالعات زنان به بحث و گفت‌وگو گذاشته می‌شود.

به گزارش مهرخانه، گفتنی‌ست نخستین همایش ملی «مسائل اجتماعی زنان»، دهم و یازدهم اردیبهشت‌ماه 1397 از سوی گروه مطالعات زنان دانشگاه علامه طباطبایی برگزار می‌شود. علاقه‌مندان می‌توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر درخصوص این همایش با پست الکترونیک spwf@atu.ac.ir، ارتباط گرفته و یا با شماره 02126402630 تماس حاصل کنند (نشانی وب‌سایت همایش: spef.atu.ac.ir).

منبع خبر: http://mehrkhane.com/fa/news/42904

login