نشست خبری اولین همایش ملی بررسی مسائل اجتماعی زنان با حضور دبیر این همایش
ارسال ۲۵۰ مقاله برای همایش بررسی مسائل اجتماعی زنان/ صداهای متفاوت و مختلفی در این همایش شنیده میشود
دبیر اولین همایش بررسی مسائل اجتماعی زنان و عضو هیئت علمی گروه مطالعات زنان دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به برگزاری همایش دو روزه بررسی مسائل اجتماعی زنان در دانشکده علوم اجتماعی این دانشگاه، اظهار کرد: با استقبال بینظیری از اولین همایش بررسی مسائل اجتماعی زنان روبرو هستیم بهطوری که ۵۰۰ مقاله و چکیده برای دبیرخانه همایش ارسال شده است که از این تعداد ۲۵۰ مقاله به صورت کامل به دبیرخانه رسیده است که ۶۰ مقاله آن طی دو روز ارائه میشود.
به گزارش عطنا، نشست خبری اولین همایش ملی بررسی مسائل اجتماعی زنان با حضور دبیر این همایش، دکتر محمدتقی کرمیقهی، عضو هیئت علمی گروه مطالعات زنان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی، ۸ اردیبهشتماه در سالن شهید ارشاد این دانشکده برگزار شد.
کرمی در این نشست از برگزاری همایش اولین بررسی مسائل اجتماعی زنان در روزهای دوشنبه و سهشنبه ۱۰ و ۱۱ اردیبهشتماه هفته جاری خبر داد و گفت: دغدغه مسائل زنان چند سالی است که در دانشگاه علامه طباطبائی مطرح بود، اما شرایط برگزاری همایش در اینباره سال گذشته فراهم و سپس تصمیم به برگزاری همایش زنان در سطح ملی گرفته شد.
وی با بیان اینکه تاکنون همایشهای مختلفی همچون مسائل زنان و خانواده برگزار شده ولی این نخستین همایش با محوریت مسائل اجتماعی زنان است، افزود: این همایش ملی قرار است دوسالانه با رویکرد علمی برگزار شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به اینکه در حوزه زنان دانشکده علوم اجتماعی این دانشگاه تخصص مناسبی دارد، بیان کرد: این همایش با رویکرد مسائل اجتماعی زنان و رویکرد مسئله بودن زنان برگزار میشود و در محورهای اصلی این همایش زنان و مسائل اقتصادی، زنان مسائل و تحولات فرهنگی، زنان و مسائل آموزش عالی و آموزش و پرورش، زنان و خانواده و آسیبهای اجتماعی و زنان و مشارکت سیاسی، اجتماعی و مدنی قرار گرفته است.
همایش بررسی مسائل اجتماعی زنان به دنبال شکار مسئله است
وی درباره کلی و فراگیر بودن عناوین این همایش، گفت: یکی از اهداف کلیدی ما این است که اساساً بدانیم، مسائلی که در حوزه مسائل زنان مطرح میشود در سالهای بعدی نیز به یک موضوع ویژه تبدیل خواهد شد و در واقع این همایش شکار مسئله است.
کرمی اظهار کرد: در گام اول با یک سری نهادهای اجرایی و علمی مکاتبه کردیم و با استقبال این نهادها روبرو شدیم، این نهادها اعضای خود را به عنوان اعضای هیئت علمی همایش معرفی کردند، در این همایش حدود ۳۵ نفر از متخصصان که در حوزه اجتماعی زنان فعالیت میکنند حضور دارند.
وی با اشاره به اینکه این همایش در یک بازه زمانی پنج ماهه آغاز به کار کرده است، گفت: با وجود اینکه پنج ماه زمان کمی برای برگزاری این همایش است، با این وجود بالای ۵۰۰ مقاله و چکیده برای دبیرخانه همایش ارسال شده است که از این تعداد، ۴۰۰ چکیده را پذیرفتهایم و از میان آنها نیز ۲۵۰ مقاله کامل به دست ما رسیده است.
دبیر اولین همایش بررسی مسائل اجتماعی زنان با بیان اینکه استقبال از این همایش بینظیر بود، افزود: در استاندارد همایشهایی که برگزاری میشود، ۲۵۰ مقاله بینظیر است، همایشهایی هست ولی نمیخواهم اسم ببرم و با بودجههای کلان چند صد میلیون تومانی برگزار میشوند که شاید مجموعه تمام مقالات ارسالی به همایش آنها به ۱۰۰ مقاله هم نمیرسد، بنابراین ما یک وضعیتی برای ارزیابی مقالات داشتیم و نتوانستیم همه مقالات را ارزیابی کنیم و حدود ۱۸۰ مقاله برتر برای ارائه در پنلهای ما گنجانده شدهاند. ضمنآنکه در کنار همایش و پنلهای اصلی، سه برنامه جنبی نیز داریم.
برگزاری کارگاه نظریههای جنسیت با حضور «اریک مسه» پروفسور دانشگاه بوردیو
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی ادامه داد: در حاشیه این همایش یک کارگاه نظریههای جنسیت، توسط آقای «اریک مسه» پروفسور دانشگاه بوردیو در فرانسه و رئیس سابق مؤسسه امیل دورکیم برگزار میشود که یک سخنرانی چهار ساعته خواهند داشت و یک سخنرانی یک ساعته هم درباره جامعهشناسیهای غیرهژمون و یا به تعبیری دیگری جامعهشناسی بومی جنسیت ایراد میکنند. این کارگاه روز دوشنبه هفته جاری، ۱۰ اردیبهشتماه برگزار میشود.
ارائه ۶۰ مقاله و برگزاری ۱۱ پنل و سه کارگاه تخصصی طی دو روز
وی اضافه کرد: در این همایش، پخش فیلم مستند و نقد و بررسی آن را در نظر گرفتهایم و در حوزه زنان حدود ۱۱ پنل تخصصی و سه کارگاه در این دو روز برگزار خواهد شد که این پنلها بین مقالات برگزیده همایش ارائه میشود.
کرمی با بیان اینکه در این همایش ۶۰ مقاله ارائه میشود، اظهار کرد: به نویسندگان مقالات تعهد دادهایم که در طی یکسال، ۱۵۰ مقاله برتر را در قالب پنج دفتر چاپ کنیم و از این تعداد نیز با رایزنیهای صورت گرفته، مقالات برتر در ژورنالهای علمی و پژوهشی چاپ میشوند.
مسئله زنان برای پژوهشگران ما تبدیل به مسئله قابل پژوهش شده است
دبیر اولین همایش بررسی مسائل اجتماعی زنان در پاسخ به خبرنگار ایرنا مبنی بر اینکه دلیل استقبال از این همایش چیست؟، اظهار کرد: در همین هفته، چند همایش برگزار میشود، مثل همایش آسیبشناسی زنان در دانشگاه شهید بهشتی و هفته آینده نیز انجمن جامعهشناسی همایش دیگری را برگزار میکند که در مجموع ۶۰ مقاله و چکیده به این دو همایش فرستاده شده است که عمدتاً مقالهها، مقالههای دانشجویی و در حد کارشناسی و ضعیف بودند، بنابراین این سوال مطرح میشود که این حجم از استقبال از کجا ناشی میشود؟ یکی اینکه مسئله زنان مسئله مهمی بوده و اکنون مسئله زنان برای پژوهشگران ما تبدیل به مسئله قابل پژوهش شده است پس همه این مسئله را مهم میدانند و درباره آن دغدغه دارند.
دانشگاه علامه طباطبائی و گروه مطالعات زنان کاملاً شناخته شده و مرجع هستند
وی ادامه داد: نکته دوم اعتبار دانشگاه علامه طباطبائی است، همایشهای که اخیراً برگزار شد در حوزه زنان یا در حوزه اجتماعی نبود و یا مرجع برگزار کننده این اعتبار را نداشت ولی دانشگاه علامه طباطبائی و گروه مطالعات زنان در حوزه زنان شناخته شده و بهنوعی جا افتاده است و طبیعی بوده چنین استقبالی صورت بگیرد.
عضو هیئت علمی گروه مطالعات زنان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی خاطرنشان کرد: نکته دیگر این است که چند وقتی بود، همایشی درمورد زنان در کشور برگزار نمیشد و تراکم مقالات و ایده به یکباره در این همایش سرباز کرد.
تلاش کردیم تا این همایش جنبه سیاسی پیدا نکند
وی افزود: تلاش کردیم تا این همایش به صورت علمی و آکادمیک باشد و همایش جنبه سیاسی پیدا نکند البته در این زمینه تعمد داشتیم تا از مقامها و مسئولان سیاسی دعوت نکنیم و از سیاسی کردن پرهیز کردیم تا اولین همایش بررسی مسائل اجتماعی زنان ماهیت و کارکرد علمی خودش را داشته باشد.
رویکرد ما به گونهای است که مباحث به دست سیاستگذاران برسد
کرمی در پاسخ به سئوال خبرنگار عطنا مبنی بر اینکه با توجه به مسائلی مختلفی که در زمینه زنان در جامعه ما وجود دارد به نظر شما آیا خروجی این همایش میتواند در سیاستگذاری اجتماعی تأثیرگذار باشد، بیان کرد: رویکرد ما به گونهای است که مباحث به دست سیاستگذاران برسد و یکی از حامیان مالی این همایش نیز با ما اینطور قرارداد بسته است که بتواند به پیشنهادات مقالات دسترسی داشته باشند و سیاستهای که پیشنهاد میشود را به دستورالعمل و آییننامه اجرایی تبدیل کنند.
وی اضافه کرد: در عین حال سه مرکز متولی اصلی در کشور درخواست کردند که یک گزارش سیاستی از همایش تهیه شود و ما از مجموعه ۲۵۰ مقالهای که بدست ما رسیده است در نهایت سیاستها و راهکارها را در قالب یک گزارش ویژه به مدیران اجرایی کشور ارائه میکنیم که در این زمینه هم می توانیم ادعا کنیم که هم جذاب است و هم در نوع خودش کمتر به آن توجه شده است.
برگزاری این همایش علمی توسط دانشگاه علامه طباطبائی، کاری حرفهای است
کرمی درباره اهمیت برگزاری همایشهای اینچنینی در دانشگاه علامه طباطبائی، گفت: اولاً برگزاری این همایش علمی توسط دانشگاه علامه طباطبائی، کاری حرفهای است، ثانیاً مرجعیت علمی دانشگاه علامه طباطبائی را نشان میدهد، خود استقبالها مرجعیت علمی یک نهاد را نشان میدهد و ما وقتی که این همایش را برگزار میکنیم برای تفاهمنامههای و اقدامات پژوهشی به اصطلاح دستمان بازتر و راهمان هموارهتر میشود.
وی افزود: گاهی اوقات نهادها و دستگاههای اجرایی با بودجههای کلان یک سری پژوهشهایی را انجام میدهند که دستاورد و خروجی ندارد ولی در همایشهای اینچنینی اجماع پژوهشگران وجود دارد و مجموعه نظرات این افراد با وجود هزینههای بسیار کمتر به دستاوردهای بزرگتر و جدیتری تبدیل میشود.
حمایت وزارت کشور و وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی از این همایش
کرمی از حمایت وزارت کشور و وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی در برگزاری این همایش خبر داد و بیان کرد: این نهادهای سیاستگذار از ابتدا به دنبال بستههای سیاستی در این همایش بودند تا آنها را برای راهحلهای برطرف کردن مسائل زنان در حوزه اجتماعی مورد استفاده قرار دهند.
صداهای متفاوت و مختلفی در این همایش شنیده میشود
وی در پاسخ به این سئوال که با توجه به رویکردها و صداهای متفاوتی نسبت به زنان در جامعه ما وجود دارد و در این همایش تا چه میزان میتوانیم رویکردها و صداهای متفاوت را بشنویم؟، اظهار کرد: بهترین تضمین برای اینکه گفتمان و صداهای متفاوت و مختلفی در این همایش شنیده میشود، گشودگی نسبت به همه جریانات است و اگر به لیست شرکتکنندگان، عامران و حامیان مالی و معنوی نگاه کنید، میبینید طیف متنوعی از گفتمانهای رقیب و حتی گفتمانهای متخاصم در این همایش شرکت کردهاند.
دبیر اولین همایش بررسی مسائل اجتماعی زنان خاطرنشان کرد: در این همایش تلاش ما این بوده است که تمام مقالات را از تیغ ارزیابی عبور داده و سپس آنها را برای ارائه به پنلها بیاوریم و به طور قاطع میگویم، تنها چیزی که در تیم اجرایی این همایش مد نظر نبود، همین گفتمانها است.
کرمی در پایان افزود: در ارزیابی مقالات چند ویژگی اولویت داشت از جمله اینکه به مسئله اشاره کند، دوم سویه اجتماعی داشته باشد و سوم ایده نو و جدیدی برای ارائه و گفتن داشته باشد. ضمنآنکه در چیدمان افراد در پنلها نیز تلاش شده تا اعتدال گفتمانی رعایت شود.